Roosendaal

Bijna 800 appartementen in wijk Westrand worden aardgasvrij

© Pixabay

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De gemeente Roosendaal heeft bij het Rijk een subsidie aangevraagd van 3,7 miljoen euro om bijna 800 appartementen in de wijk Westrand aardgasvrij te maken en aan te sluiten op het warmtenet in de gemeente.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt 85 miljoen euro beschikbaar voor gemeenten die dit jaar al starten met het aardgasvrij maken van bestaande wijken.

In nieuwbouwwijk Stadsoevers in Roosendaal is al sprake van een innovatief warmtenet. Dit net wordt gevoed met restwarmte van afvalverwerker SUEZ. De bestaande leiding heeft een transportcapaciteit van twintig megawatt, waarvan vijf megawatt is gereserveerd voor Stadsoevers. Dat betekent dat er vijftien megawatt aan restwarmte over is. Met behulp van de subsidie van het ministerie zou dit project uitgebreid kunnen worden naar bestaande appartementen in de wijk Westrand. De bestaande leiding richting Stadsoevers loopt immers door de wijk. Met woningcorporatie Alwel wordt bekeken of de woningen stap voor stap van het gas afgehaald kunnen worden.

Ook als de subsidie van het Rijk niet aan Roosendaal wordt toegekend, verwacht de gemeente dat het project doorgaat. Er wordt dan gekeken naar een andere financiering.