West-Brabant

Roosendaalse studenten wandelen bevrijdingsroute Canadezen

Foto: © Facebookpagina The Dutch Bears

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Roosendaalse studenten kruipen deze week in de huid van de bevrijders. Ze wandelen de bevrijdingsroute van 1944, vanaf Brasschaat naar Bergen op Zoom. En ze maken er een film van.

De studenten uit Roosendaal noemen zichzelf The Dutch Polar Bears. Maandag zijn ze begonnen aan een wandeltocht van zo’n 50 kilometer. Ze lopen dezelfde route die de Canadezen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben genomen, toen ze op weg waren Brabant te bevrijden.

Van Brasschaat naar Bergen op Zoom

De Roosendaalse studenten zijn maandag vertrokken vanaf het vliegveld bij Brasschaat. Ze wandelen op de eerste dag naar Kalmthout, de tweede dag naar Essen, daarna naar Wouwse Plantage en dan door naar Bergen op Zoom. De tocht eindigt op vrijdag rond 20.00 uur bij café Krijnen aan de Dubbelstraat in Bergen op Zoom.

Documentaire over de reis

The Dutch Polar Bears kleden zich in militair tenue uit de oorlogstijd. Onderweg filmen ze plekken die belangrijk waren tijdens de oorlog. De studenten verwerken die beelden tot een documentaire die in oktober klaar moet zijn. Dan zal de documentaire in première gaan in de bioscoop in Bergen op Zoom. De studenten worden gesponsord door het Mastboom-Brosenfonds en door een groep veteranen uit Canada.

In 2017 hebben The Dutch Polar Bears een zelfde soort reis gemaakt en gefilmd. Maar toen van de bevrijdingsroute van de Britse soldaten die in 1944 van Turnhout naar Roosendaal optrokken. De documentaire die daarvan is gemaakt, trok veel belangstelling in de bioscopen van beide steden.