Geen openbaar vervoer op 28 mei door landelijke staking

West-Brabant - Ook het streekvervoer doet op dinsdag 28 mei mee aan de landelijke staking in het openbaar vervoer. Hierdoor ligt bijna al het openbaar vervoer in Nederland plat. Dat heeft vakbond FNV bekend gemaakt.

Werknemers in het openbaar vervoer staken op 28 mei voor een goed pensioen. Eerder was al duidelijk dat er bij de NS gestaakt zou worden en bij het stadsvervoer in de drie grote steden. Daar komt nu dus ook het streekvervoer bij. Alleen in Utrecht en Gelderland rijden nog bussen, maar in de rest van het land is er door de staking geen openbaar vervoer.

"Vervelend voor reizigers"

Zo’n grootschalige staking gaat onvermijdelijk overlast opleveren voor reizigers. Dat weet ook Brigitta Paas, bestuurder FNV Streekvervoer, maar ze hoopt op begrip: “We vinden het vervelend voor reizigers, maar we doen dit ook voor hen. Voor een goed pensioen voor iedereen. Het is tijd dat het kabinet over de brug komt.”

Eisen voor goed pensioen

De vakbonden eisen dat de AOW-leeftijd wordt bevroren en dat mensen die eerder willen stoppen met werken daar geen boete voor krijgen. Ook willen ze dat de pensioenen meestijgen met de prijzen, zodat ook volgende generaties een goed pensioen hebben. En tenslotte eisen de vakbonden een pensioen voor iedereen, dus ook voor zelfstandigen en mensen met onzekere contracten.

Ook staking op 29 mei

Er wordt niet alleen gestaakt in het openbaar vervoer. Ook andere sectoren gaan staken maar dan een dag later. Op woensdag 29 mei is het pensioenactiedag en de vakbonden roepen dan alle werkenden op om te staken.