Moordenaar Jesse Dingemans mag mogelijk tbs-kliniek verlaten

Foto: Rechtbank in Breda © Nationale Beeldbank

BREDA/HOOGERHEIDE - Julien C., de moordenaar van de 8-jarige Jesse Dingemans in Hoogerheide, mag waarschijnlijk de tbs-kliniek verlaten. Dat bleek donderdag in de rechtbank in Breda.

Julien C. liep op 1 december 2006 basisschool De Klim-op binnen in Hoogerheide. Daar kwam hij in een klaslokaal Jesse tegen en die stak hij dood. Hij heeft voor die daad bijna twaalf jaar cel gekregen en tbs met dwangverpleging. Vier jaar geleden werd zijn celstraf beëindigd en werd hij opgenomen in de Van Mesdagkliniek in Groningen voor zijn tbs-behandeling.

Onbegeleid verlof

Op de zitting donderdag bleek dat hij al een keer op onbegeleid verlof is geweest en dat dat ook zonder problemen is verlopen. Het is de bedoeling dat hij steeds meer vrijheid krijgt. Hij is ook naar een uitstroom-unit geplaatst. Daarna krijgt hij transmuraal verlof, wat betekent dat hij begeleid mag gaan wonen. Vervolgens zou C. proefverlof kunnen krijgen. Hij mag dan bijvoorbeeld bij familie logeren.

Verlenging tbs

De behandelcoördinator vertelde tijdens de rechtszaak over hoe het met C. gaat. De behandelaar legde uit dat hij stappen maakte en dat het goed met hem gaat. Wel zijn er af en toe problemen met het reguleren van zijn agressie. Ook de officier van justitie zegt dat het beter gaat met C., maar dat hij er nog lang niet is. Het OM vroeg de rechtbank om de tbs-behandeling met twee jaar te verlengen. De rechtbank in Breda doet op 29 mei uitspraak over het verlengen van de tbs.