P. Jansen Installatietechniek wint Groene Pluim

BERGEN OP ZOOM - Het bedrijf P. Jansen Installatietechniek uit Bergen op Zoom heeft de Groene Pluim gewonnen. Wethouder Andrew Harijgens heeft de prijs woensdag uitgereikt, tijdens Energy on Tour, een bijeenkomst over duurzaam ondernemen.

De Groene Pluim is een prijs voor groene bedrijven in Brabant en Zeeland die zich inzetten voor een duurzame economie. P. Jansen Installatietechniek is de twaalfde winnaar en al weer de vierde in Bergen op Zoom. Directeur Piet Jansen is blij met de Groene Pluim. “Het is natuurlijk altijd leuk als je een onderscheiding krijgt voor het werk dat je doet. Ik doe dat werk met heel veel liefde en plezier. En niet alleen ik, maar ook alle collega’s in ons bedrijf.”

"Veel raakvlakken met duurzaamheid"

Jansen beseft dat ook binnen zijn vakgebied aandacht moet zijn voor het milieu. “Installatietechniek heeft heel veel raakvlakken met duurzaamheid en dan is het natuurlijk fantastisch dat je daar een compliment voor krijgt. En een bevestiging in de vorm van een Groen Pluim.” Hij beseft dat zijn bedrijf ook alleen maar duurzaam kan werken, als de klanten er ook voor open staan.

Wethouder Harijgens beaamt dat duurzaamheid een samenwerking moet zijn van overheid, bedrijfsleven en burgers. Hij benadrukt dat het rijtje winnaars, waar P. Jansen Installatietechniek nu toe behoort, indrukwekkende bedrijven zijn. “Het is ook een bevestiging voor de inspanning die het bedrijf doet op het gebied van duurzaam ondernemen. En ik denk dat het met name ook de werknemers die daar werken heel erg trots maakt. En terecht.“

Global Goals

Stichting de Groene Pluim stimuleert bedrijven die serieus werk maken van de Global Goals. De Global Goals zijn de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties om voor 2030 een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering.

Uit de Global Goals heeft Stichting de Groene Pluim er vier gekozen waaraan ondernemers moeten voldoen om de prijs te kunnen winnen. Het gaat om het creëren van fatsoenlijk werk en economische groei, duurzame consumptie en productie, het aanpakken van klimaatverandering en het samenwerken en kennisdelen met partners.

"Grote uitdaging"

Bedrijven hebben een belangrijke rol bij het bestrijden van de klimaatverandering, beseft ook Peter van de Eijnden, voorzitter van Stichting de Groene Pluim. “ We staan voor een grote uitdaging met de ondernemer in de hoofdrol. Het is daarom dat we de hands-on en eigenlijk de heart-on-mentaliteit van de ondernemen willen koesteren, versnellen en vermenigvuldigen.” De prijs moet andere bedrijven stimuleren ook groener te gaan werken. “Door De Groene Pluim uit te reiken ontstaat er een voorbeeldfunctie voor bedrijven om (nog) bewuster te gaan ondernemen en komt er een positieve beweging op gang,” aldus Van de Eijnden.