PvdA wil opheldering over procedure kunstwerk Whisky Four

The Whisky Four © Archief Luchtmacht

HOOGERHEIDE - De PvdA wil opheldering over hoe de gemeente Woensdrecht is omgegaan met de plannen voor een kunstwerk voor de Whisky Four in Hoogerheide.

De PvdA wil weten welke stappen de gemeente Woensdrecht heeft genomen om het kunstwerk te kunnen laten maken. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester en wethouders. De PvdA vermoedt dat de gemeente niet altijd helder is geweest in de communicatie met de kunstenaar en hem daardoor niet netjes heeft behandeld.

Omgekomen piloten

De gemeente Woensdrecht had als sinds 2015 plannen om voor Hoogerheide een kunstwerk te laten maken voor de Whisky Four. Whisky Four was een demonstratieteam van de Koninklijke Luchtmacht op vliegbasis Woensdrecht. In 1965 kwamen twee piloten van het team om het leven bij een botsing. Dat gebeurde tijdens een vliegshow op vliegbasis Woensdrecht.

Ontwerp door Jack van Nes

Ter herinnering aan het vliegstuntteam wilde de gemeente Woensdrecht een kunstwerk laten maken. Dat kunstwerk zou dan neergezet worden op de rotonde bij de Bunkerbaan in Hoogerheide. Kunstenaar Jack van Nes uit Hoogerheide maakte een ontwerp van zo’n tien meter hoog. Dat kunstwerk zou zo’n 125.000 euro gaan kosten. De gemeente greep naast subsidie voor het kunstwerk en wist ook niet genoeg sponsorgeld bij elkaar te krijgen.

Kunstenaar Van Nes was na jarenlang getrouwtrek teleurgesteld in de gemeente Woensdrecht en trok zijn toestemming voor de bouw van het kunstwerk in. En dus is de gemeente nu op zoek naar andere manieren om de Whisky Four te herdenken op de rotonde in Hoogerheide.

Excuses nodig?

De PvdA wil weten of de gemeente Woensdrecht fouten heeft gemaakt in de communicatie met Van Nes. Ook vraagt de partij of het wenselijk is alsnog excuses te maken aan de kunstenaar, als blijkt dat de gemeente inderdaad niet helder is geweest. De partij wil ook helderheid over de besluitvoering rondom het kunstwerk en over wanneer besloten is het kunstwerk niet meer te laten maken.

In een krantenartikel roept wethouder Hans de Waal inwoners op met ideeën te komen voor een kunstwerk op de rotonde. De PvdA wil weten of er al ideeën binnen zijn gekomen en hoe het project ‘Kunstopbject Whisky Four’ nu verder gaat. En of er een procedure op papier gezet moet worden om voortaan op een zorgvuldige manier om te kunnen gaan met opdrachten voor kunstenaars en ontwerpers.