VVD wil bepaalde wet beter gebruiken tegen verloedering

BERGEN OP ZOOM - De VVD in Bergen op Zoom wil dat de gemeente een andere wet gaat gebruiken tegen verloedering op straat, zoals afvaldumpingen. Bij de Wet Bestuurlijke Boete Overlast Openbare Ruimte gaat het boetegeld namelijk naar de gemeente, in plaats van naar het rijk.

De VVD luidt de noodklok over de openbare ruimte van Bergen op Zoom. In een brief aan burgemeester en wethouders schrijft de partij: “Je zou bijna kunnen stellen dat onze 'openbare ruimte' in een crisis verkeert. De hoeveelheid straat-, zwerf- en drugsafval in onze straten, parken en bossen neemt onaanvaardbare proporties aan.” Volgens de partij is dat niet alleen een droevig gezicht, maar vergroot het ook het risico op bijvoorbeeld rattenplagen.

Opbrengst niet voor rijk, maar voor gemeente

De partij begrijpt dat de gemeente Bergen op Zoom doet wat ze kan, maar dat er te weinig geld en personeel is om goed in te grijpen. Volgens de VVD kan de Wet Bestuurlijke Boete Overlast Openbare Ruimte, de WBBOOR, daar verandering in brengen. Boetes die worden uitgeschreven op basis van het strafrecht verdwijnen in de staatskas. Maar boetes die worden uitgeschreven op basis van deze wet, gaan juist naar de gemeente.

De VVD denkt dat het boetegeld dan gebruikt kan worden om meer BOA’s in dienst te nemen om de controles uit te voeren. Ook zou het boetegeld gebruikt kunnen worden om initiatieven te steunen van burgers die willen helpen de openbare ruimte schoon te houden.

Plan is al uit 2008

De WBBOOR is niet nieuw, maar bestaat al sinds 2007. Sterker nog, al in 2008 stelde toenmalig BSD-raadslid Louis van der Kallen voor de wet te gaan gebruiken om het probleem van zwerfvuil, hondenpoep en wildplassen aan te pakken. Er is toen niets mee gedaan. Volgens de VVD is het tijd dat wel te gaan doen. Daarom stelt de partij schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders.

De partij wil weten of burgemeester en wethouders de WBBOOR kennen en of ze deze wet al op één of andere manier toepassen. Ook vraagt de VVD zich af wat de gemeente er van vindt om het boetegeld te gebruiken om meer personeel aan te nemen voor handhaving of om initiatieven van burgers te steunen. Het lijkt de VVD een goed idee om hiermee al te beginnen op World Cleanup Day. Dat is dit jaar op zaterdag 21 september.