Halsteren

Proces rondom Halsterse molengebouwen verloopt volgens college zorgvuldig

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Gisteren nog kregen we van het Bergse college van B en W geen reactie op de gang van zaken tot nu toe, betreffende de bijgebouwen en ontwikkelingen naast de Halsterse Antoniusmolen. Inmiddels heeft wethouder Patrick van der Velden toch tekst en uitleg gegeven. Hij vindt dat het traject tot nu toe weloverwogen plaatsvond en hij belooft dat ook het vervolg zo wordt opgepakt.

De bijgebouwen van de de Antoniusmolen langs de Halsterseweg worden naar alle waarschijnlijkheid gesloopt. Ze maken dan plaats voor een voorziening van Zorghuys, waar ouderen komen te wonen en worden verzorgd. Eigenaar van het perceel is nu nog Piet Withagen, die eerder meerdere pogingen deed er een vorm van horeca te beginnen, van een pannenkoekenhuis tot kinderboerderij. Hiervoor kreeg hij geen toestemming en daarom ging de grond in de verkoop. Een Steenbergse zorgaanbieder ziet kansen en wil er graag gaan bouwen. Er zijn echter meerdere protesten rondom de plannen. Deels vanuit de buurt, deels vanuit erfgoedliefhebbers die vinden dat de aanwezige historie bewaard dient te blijven, zelfs in ere hersteld moet worden.

Vrees dat molen stilvalt

Nu biedt de locatie een wat onderkomen aanblik. Alleen de molen, al enige tijd een Rijksmonument, is fraai gerestaureerd en geregeld in gebruik. Molenaar Corneel Droogers runt er zelfs een winkeltje met streekproducten, deels gemaakt met in de molen verkregen ingrediënten. Sommige omwonenden vrezen echter dat de windreus straks steeds vaker stil komt te staan omdat mogelijk de aanstaande bejaarde bewoners last ondervinden van het geruis en de slagschaduw van de wieken.

Gevaarlijk

Volgens Withagen, nu nog eigenaar van de grond en gebouwen, is het hoog tijd dat er wat gebeurt. Hij noemt de situatie en staat van de panden zelfs gevaarlijk. Bij vereniging De Westbrabantse Molens zijn ze juist van mening dat ‘het ensemble’ (red: het geheel van bij de molen behorende erf en bebouwing) heel goed te herstellen is en een grote cultuurhistorische waarde heeft. Er zijn nog weinig plekken in Nederland waar dergelijke ensembles intact zijn gebleven en de Halsterse locatie geeft een goed beeld van het molenaarsleven, mede door de zichtbare verbouwingen die in het verleden hebben plaatsgevonden.

Geen gegadigden voor herstel

In Halsteren zelf lopen de meningen uiteen. Menigeen is de huidige aanblik beu en juicht daarom nieuwbouwplannen toe. Toch liet ook Piet Soffers, voorzitter van de dorpsraad, zich in een telefonisch interview al ontvallen dat hij zich goed kan voorstellen dat er anders tegenaan zou worden gekeken als er zicht was op restauratie en het in ere herstellen van de locatie. Wethouder Patrick van der Velden legde donderdagmorgen uit dat het college ook dat scenario natuurlijk de revue heeft laten passeren. Er heeft zich echter tot op de dag van vandaag niemand gemeld die daar brood in ziet en er dat geld voor over heeft. Volgens de bestuurder komt er met de nieuwe ontwikkeling iets voor terug dat de waardes en uitstraling van het huidige ensemble in ere houdt. “Het molenverhaal en aanzicht blijven”, belooft hij. “Net als de oorspronkelijke uitstraling.”

Nog geen gelopen race

Of het werkelijk van sloop en nieuwbouw komt moet nog blijken. Er kan nog bezwaar worden aangetekend en het bestuur van vereniging De Westbrabantse Molens heeft aangekondigd dat te gaan doen. Ze leveren dan meteen een doortimmerd tegenrapport in, dat aan moet tonen waarom er wél sprake is van een monumentale status. Dat laatste heeft het college namelijk niet willen toekennen, ondanks een advies van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit om dit wel te doen. “Als er bezwaren komen, worden die even zorgvuldig bekeken en behandeld als het hele traject tot nu toe”, belooft Van der Velden.

Dat geldt tevens voor de beantwoording van vragen die VVD-raadslid Rian Govers stelde. Zij wil dat er een gedegen en breed gedragen keuze wordt gemaakt, om te voorkomen dat later het verwijt volgt dat er een uniek stukje erfgoed voor altijd is verdwenen zonder dat ‘de politiek’ wat deed.

Terugkijken en -lezen eerdere items doe je hier: