West-Brabant

De strijd is losgebarsten voor voetbalverenigingen uit de zuidwesthoek

Redactie Redactie

RKVV METO heeft de doelstelling om kampioen te worden uit het hoofd gezet, Nieuw Borgvliet kan alleen maar verliezen en als twee honden vechten om een been loopt de derde, RKVV Rimboe, ermee heen. De drie clubs hebben dezelfde doelstelling: de periodetitel grijpen. 

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

We gingen langs bij voorzitters Robert van Kalmthout (RKVV METO), Jack Tempelaars (Nieuw Borgvliet) en Alex Albers (RKVV Rimboe) en we vroegen ze naar de toekomst van de club en over de verwachtingen van het eerste elftal. Deze voetbaljaargang is er het nodige veranderd. ”Het is niet altijd zo dat de sterkste wint, het zijn aparte wedstrijden’’, aldus Tempelaars die net als de andere voorzitters erg uitkijkt naar de derby’s. Het seizoen is net begonnen, maar er is al een hoop gebeurd.

Busreizen naar Zeeuws-Vlaanderen

De Woensdrechtse Voetbal Federatie (bestaande uit WVV’67, VV Grenswachters, VIVOO, ODIO, RKVV METO), Nieuw Borgvliet uit de gemeente Bergen op Zoom en RKVV Rimboe uit de gemeente Roosendaal trokken aan de bel bij de KNVB. Zowel de Zeeuws-Vlaamse als de West-Brabantse voetbalclubs gaven aan niet langer meer lange busreizen naar elkaar af te willen leggen. De KNVB gaf gehoor aan de oproep.

Ambities

RKVV METO strijdt al jaren mee in de bovenste regionen van de 4e klasse. METO zet het kampioenschap uit hun hoofd nu er 6 spelers vertrokken zijn. Ondanks dat hoopt voorzitter Robert van Kalmthout dat het team periodekampioen wordt om via de nacompetitie allicht promotie af te dwingen. Over een aantal jaar schat Van Kalmthout de kansen hoger in. Er is geen ledentekort en er is genoeg talent die de selectie kan gaan versterken. Dit seizoen kijkt hij uit naar de derby’s tegen ODIO. “In de wedstrijd gaat het er fel aan toe, maar daarna drinken ze gezellig een pilsje in de kantine’’, dat maakt het amateurvoetbal zo mooi, aldus Van Kalmthout.

Bij RKVV Rimboe leggen ze de lat elke keer hoger. Het team uit Wouwse Plantage speelde vorig jaar in de 5e klasse tegen clubs uit Zeeuws-Vlaanderen, nu spelen ze in de 4e klasse tegen clubs uit de regio. Rimboe heeft welgeteld 85 leden en één jeugdelftal, maar dankzij de connecties die de coach van het eerste elftal heeft wisten ze een hoop creatieve spelers van buitenaf aan te trekken. “Geen enkel team vindt het fijn om tegen ons te spelen, wellicht onderschatten ze ons en wordt er lacherig gedaan over de accommodatie, maar inmiddels weet de rest wat voor materiaal we op het veld hebben staan’’, zegt Alex Albers ziet het multiculturele team van Rimboe minstens de top drie halen als ze zelf de kansen wel afmaken.

Stroeve start

Nieuw Borgvliet stond vorig seizoen voordat alle competities stil werden gelegd op de eerste plek. De club mocht promoveren, maar besloot dat niet te doen. Het jaar ervoor was het eerste elftal al gepromoveerd dus betekende promotie wellicht teveel van het goede, aldus Tempelaars. De doelstelling bleef dit seizoen hetzelfde, maar na twee wedstrijden heeft de ploeg van trainer Erwin van Schilt nog geen punten. Er zijn een hoop spelers geblesseerd en de spits van vorig seizoen is vertrokken. Zijn vervanger moest in quarantaine waardoor het team een hoop scorend vermogen moest inleveren, zegt Tempelaars als mogelijke oorzaak van de slechte seizoenstart.

De toekomst

Verenigingen die beschikken over de beste faciliteiten en het meeste geld zullen zich minder zorgen maken over de toekomst, maar verenigingen die daar niet over beschikken doen dat wel. Tegenwoordig is het niet alleen voetbal, maar ook tennis, hockey of wat voor sport dan ook die de kinderen kunnen beoefenen. De oplossing voor de meeste clubs met een ledentekort is om een combinatieteam met een andere club te starten, maar dat werkte tegendraads voor Rimboe. Onze spelers vertrokken definitief, in dit geval naar RKSV Cluzona. Toch is er nog hoop. De bouw van een nieuwbouwwijk kan zorgen voor nieuwe talentjes. Behalve dat de jeugd dun bezet is, zou een renovatie van het sportcomplex ook geen overbodige luxe zijn. Albers hoopt dat de gemeente Rimboe wilt steunen als ze met een goed plan op tafel komen. Het is dus erg knap te noemen dat Rimboe zich kan meten tussen de andere clubs in de competitie.

Clubs in de 4e Klasse – B

  • Grenswachters
  • Wernhout
  • Rimboe
  • WVV’67
  • NSV
  • Achtmaal
  • METO
  • ODIO
  • NVS
  • DEVO
  • VIVOO
  • BSC
  • DIOZ
  • Nieuw Borgvliet
  • RSV

RKVV METO uit Hoogerheide heeft zo’n 350 leden. De club heeft de meeste leden van de gemeente Woensdrecht, een kunstgrasveld, een tribune en meerdere velden. Ze hoeven zich geen zorgen te maken over de faciliteiten, maar ook bij METO ondervinden ze last van de coronacrisis en hebben ze op sportief vlak hun doelstellingen aan moeten passen. Dit is een tussenjaar, maar over een aantal jaar is Van Kalmthout er van overtuigd dat het eerste elftal kampioen kan worden.

De kantine bij Nieuw Borgvliet is een belangrijke inkomstenbron die door coronacrisis verdween. De coronacrisis had impact op de club, maar Nieuw Borgvliet blijft aan de weg timmeren. Het sportcomplex is vrij nieuw, ruim en er is een tribune. Pas sinds dit seizoen beschikt er een elftal in elke leeftijdscategorie. Vorig seizoen ontbrak er een JO19 elftal, dit seizoen is er een JO19-1. Tempelaars heeft wel zijn twijfels of ze nu al het niveau van het eerste aan kunnen. “Ze spelen maar in de 3e klasse.” Best een ambitieuze uitspraak, want vrijwel de meeste JO19 teams van de competitiegenoten spelen lager.

De Vreemde eend in de bijt

De locatie van de club, de kantine, het sportcomplex, het aantal leden en de gemeente spelen een erg belangrijke rol voor de club en het eerste elftal. Voor een voetbalclub als RKVV Rimboe zal het lastig zijn om succesvoller te worden dan clubs die al deze aspecten mee hebben. Op de korte termijn is het op sportief vlak op te lossen, maar over de lange termijn trekken clubs als RKVV METO en Nieuw Borgvliet aan het langste eind. De clubs zijn gevestigd op locaties met meer inwoners per vierkante meter. Meer inwoners betekent meer leden, meer leden betekent meer inkomsten, meer inkomsten betekent meer geld voor de club en zo is de cirkel rond.