Hoogerheide

Woensdrechtse wethouder vreest ‘onzalig’ Bergs bezuinigingsplan

Het stadskantoor in Bergen op Zoom (afbeelding: Google StreetView)

Han Verbeem Han Verbeem

“Een onzalig plan met vérstrekkende gevolgen voor het sociaal domein op de Brabantse Wal.” In scherpe bewoordingen liet de Woensdrechtse wethouder Lars van der Beek zich woensdagavond tijdens de Opinieraad Samenleving uit over de bezuinigingsplannen van buurgemeente Bergen op Zoom. Daarmee is Woensdrecht bestuurlijk verweven, via de Brabantse Wal-samenwerking met onder meer aanpak van armoede en de uitvoering van de sociale dienst ISD. “Straks gelden er verschillende regels op de Brabantse Wal en dat is voor onze inwoners volstrekt onwenselijk.”

Door: Han Verbeem

Van der Beek reageerde op vragen van raadslid Marleen Machielsen-Goyvaerts (CDA), die verontrustende berichten had vernomen over de ingrijpende bezuiniginsplannen van de gemeente Bergen op Zoom. De Bergse raad beslist komende week over een bezuinigingspakket van zo’n acht miljoen euro, waarmee ook regionale samenwerkingsverbanden worden geraakt; zoals de samenwerkingen van de Brabantse Wal-gemeenten met Woensdrecht en Steenbergen. “Als CDA willen we weten, waar nu de bedreigingen liggen voor de werking van het sociaal domein.” Ook de VVD had een dag eerder, tijdens de Opinieraad Ruimte, een soortgelijke vraag gesteld over ruimtelijk beleid aan wethouder De Waal.

Nog niet definitief

Wethouder Van der Beek was blij dat het CDA deze vraag stelde: “Ik deel uw mening volledig. Wij hebben het hier dinsdag in het college over gehad. Alle bezuinigingen zijn nog niet definitief en we kunnen er feitelijk nog niets van vinden.” Dat is het formele antwoord, aldus de lokale bewindsman, maar informeel is zijn antwoord dat er binnen het sociaal domein heel veel bedreigingen zijn.

Zwaar bezuinigen op minima

Van der Beek doet daarbij, zoals hij zelf zegt, een politiek statement: “Er ligt het volledig onzalige plan om zwaar op de minima te bezuinigen in Bergen op Zoom, daar gaan wij heel veel last van krijgen als dat gebeurt. Er ligt het onzalige plan om zwaar in het voorloggend veld te gaan bezuinigen. Daar krijgen wij ook heel veel last van. Het zijn allemaal plannen, het is allemaal nog niet duidelijk wat het gaat worden, maar dat wij daamee zijn verweven is écht wel een bedreiging. Ik ben een positief mens maar zie dat best lastig in.”

Extra ambtelijke uren

Wat je straks krijgt, aldus Van der Beek, is dat verschillende regels gelden op de Brabantse Wal voor toekenning van sociale voorzieningen. “Bijvoorbeeld Stichting Leergeld, met wie wij prima afspraken hebben over armoedevertrekkingen aan jongeren, moet straks in Woensdrecht met andere regels werken dan in Bergen op Zoom.” Dat is voor de totale inwoners op de Brabantse Wal niet wenselijk, en leidt tot extra ambtelijke uren. De Woensdrechtse bewindsman zou het oneerlijk vinden als zijn gemeente nu op extra kosten wordt gejaagd door de Bergse bezuinigingsronde. “Ik snap de noodzaak tot bezuinigingen in Bergen op Zoom maar ik hoop echt dat daar even goed over wordt nagedacht.”

Uitstap uit de samenwerkingen

Maar, zo reageerde Machielsen, wat als straks Bergen op Zoom zó ver bezuinigt dat een gezamenlijke uitvoering van taken niet mogelijk of wenselijk is; kan Woensdrecht dan uit de samenwerking stappen? Op korte termijn niet, moet Van der Beek toegeven. Maar op de langere termijn zou dat heel goed mogelijk zijn. “We zien nu al dat we met andere gemeenten óók heel goed kunnen samenwerken zoals bijvoorbeeld met Jeugdzorg.”