West-Brabant

Wat doet de regio tegen de gevaren en overlast van vuurwerk? (deel 1)

Foto: Christian Traets Fotografie

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Het nieuwe vuurwerkverbod heeft er vooralsnog niet voor gezorgd dat er in onze regio geen overlast en vernielingen meer plaatsvinden. De aanpak ervan wordt grotendeels georganiseerd via Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Toch is er per gemeente ook eigen beleid.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

Het is niet nieuw dat er in de aanloop richting de jaarwisseling flinke knallen klinken in de wijken. Ook zijn opgeblazen vuilnisbakken en brandende bushokjes terugkerende incidenten. Toch spant coronajaar 2020 nu al de kroon als het gaat om de heftigheid van de overlast, vernielingen en zelfs criminaliteit in deze regio.

Roosendalers zijn de perikelen van eind november vast nog niet vergeten en de aanslag met een vuurwerkbom op de Woensdrechtse burgemeester Adriaansen dreunt in ieder geval figuurlijk nog na. Ook in Bergen op Zoom moest al het nodige straatmeubilair het ontzien en klinken klappen als nooit tevoren. Wat wordt er eigenlijk ondernomen om dit te voorkomen, nu en in de toekomst? Voor de regionale aanpak verwijzen gemeenten naar Veiligheidsregio MWB, daarover later meer.

Jongeren

Roosendaal is nog bezig met het opstellen van een jongerenprogramma, dat één dezer dagen bekend wordt gemaakt. Dat overstijgt de jongeren die vuurwerkoverlast veroorzaken maar is wel tevens op hen gericht. Het ligt in de lijn van wat minister-president Rutte onlangs benoemde: Zorg dat jeugd wat omhanden heeft in coronatijd. Meer overlast-gerelateerd is in samenwerking met Halderberge, Moerdijk, Roosendaal en Rucphen één gezamenlijk meldnummer in het leven geroepen. Inwoners van deze gemeenten kunnen bellen met 0165-349759 en krijgen dan een medewerker aan de lijn die direct doorverbindt naar de juiste handhaver. Buiten kantoortijden geldt het algemene politienummer 0900-8844.

In Woensdrecht wordt, naast de voor de Veiligheidsregio ingezette middelen en mensen, weinig extra’s gedaan. Gemeentewoordvoerder Jan Prop laat kort en bondig weten dat er boa’s en een jongerenwerker extra ingezet worden. Van speciale activiteiten voor jongeren is vooralsnog geen sprake.

Campagne

Bergen op Zoom pakt het wat uitgebreider aan. Er is een gemeentelijke voorlichtingscampagne opgezet, legt woordvoerder Nausikaä van den Merkenhof uit. Er zijn posters gemaakt, met de hashtag #DeFeestdagenVierJeThuis, waarop bijvoorbeeld staat dat vuurwerkvandalisme de gemeente vorig jaar vorig jaar 30.000 euro kostte. Natuurlijk komt alles tevens op social media voorbij. Er zijn ook tips over wat je kunt doen tijdens die dagen. Zo moeten verschillende doelgroepen worden bereikt, waaronder zeker ook schooljeugd.

Zwaarder vuurwerk

Op meer praktisch gebied wordt wekelijks overlegd met WijZijn Traverse, de politie en de buurtpreventieteams, legt Van den Merkenhof uit. De hotspots zijn in kaart gebracht en die worden nauwlettend gevolgd. Er zijn tevens teams van WijZijn Traverse ingezet in de wijken. Niet alles is te voorkomen, geeft ze eerlijk toe. “Dat is een utopie. Dat weten we allemaal.” Ze heeft niet de indruk dat er echt meer wordt afgestoken dan vorig jaar. “We zitten we op dezelfde lijn als vorig jaar. Het vuurwerk dat afgestoken wordt is wel zwaarder.”

Over de aanpak van jeugd die op heterdaad betrapt wordt, kan de voorlichter alleen zeggen wat boa’s daarmee doen. Die stappen erop af, gaan in gesprek en vragen altijd om legitimatie. Namen van de jongeren worden genoteerd en komen op een lijst. Afhankelijk van de ernst krijgen ze een waarschuwing, een verwijzing naar Halt of direct een boete. Vuurwerk wordt altijd in beslag genomen.

In deel 2 leggen we uit hoe Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en de politie omgaan met de overlast, vandalisme en geweld. Dat lees je hier.