Bergen op Zoom

Ruim twee jaar deed de gemeente niets aan verkeersveiligheid van Renata

Straatbeeld: Google Streetview / Inzet: Renata Dubbelman

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Jarenlang werd het probleem van Renata, die met een aangepaste fiets haar werk moet bereiken, niet opgelost door de gemeente Bergen op Zoom. Terwijl het wel was toegezegd, in ieder geval voor een deel. Dat leverde haar niet alleen geregeld gevaarlijke situaties in het verkeer op maar ook de nodige beledigingen en verwensingen van andere weggebruikers. Nadat we als omroep eens vroegen aan diezelfde gemeente hoe dit kan, wordt er ineens naar oplossingen gekeken.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven, ombudsjournalist

Renata Dubbelman rijdt normaal gesproken twee keer per week vanaf woonwijk De Plaat naar haar werk in de Rembrandtstraat. Dat doet ze op een aangepaste fiets en dit gaat bepaald niet zomaar. Het begint al bij de oversteek langs de Markiezaatsweg, als ze de Laan van Borgvliet moet oversteken. Aan één zijde is de knop om de verkeerslichten te bedienen zo hoog geplaatst dat ze er niet bij kan. Haar rechterarm is spastisch en met links komt ze er niet bij.

Als ze dan (door rood of omdat een ander de knop indrukte) is overgestoken, moet ze via de Langeweg de Antwerpsestraatweg oversteken, richting de Rembrandtstraat. Maar in haar laaggelegen fiets heeft ze er geen goed zicht op het verkeer en moet ze die dus al een deel op de weg rijden om aankomende auto’s te zien – nogal een gevaarlijke situatie. Daar komt bij dat haar rijwiel ruim twee meter lang is en bijna 80 centimeter breed. Bij de stoep op die oversteek komt ze er dus niet eens goed langs.

Ondanks beledigingen tegen het verkeer in

Renata heeft een alternatief gevonden, het werd haar zelfs door de gemeente als ‘oplossing’ geadviseerd. Ze rijdt nu de Laan van Borgvliet af en bij de kruising met de Antwerpsestraatweg, bij het Markiezaatshuis, steekt ze alvast over. Dan rijdt ze vervolgens een stukje tegen het verkeer in, richting de Rembrandtstraat. Daar wordt door medeweggebruikers niet altijd met evenveel begrip op gereageerd, met zelfs scheldpartijen en verwensingen als resultaat. Ze neemt het op de koop toe, het is minder erg dan aangereden worden door een auto.

Meerdere meldingen

De Bergse heeft de Stichting Toegankelijk Bergen op Zoom al eens om hulp gevraagd want het is allesbehalve een ideale situatie. Die legde het probleem eind 2019 voor aan de gemeente en meldde daar tevens dat er meer mensen moeite hebben met de te hoog aangebrachte knop bij de verkeerslichten aan de Markiezaatsweg. Volgens woordvoerder Kees Spikker heeft de stichting er nooit een reactie op gekregen. Renata zelf legde het probleem zo’n twee jaar geleden ook al eens persoonlijk uit aan wethouder Patrick van der Velden, tijdens een ontmoeting in het wijkhuis van De Plaat. Hij beloofde er werk van te maken maar ze hoorde er nooit meer wat op. Totdat…

Ineens contact

Als streekomroep werd ons dit verhaal voorgelegd en als ombudsjournalist nam ik contact met de gemeente. Ik legde de kwestie uit aan een woordvoerder, die beloofde dit ‘uit te zetten in de organisatie.’ Twee dagen later kreeg Renata een e-mail van een ambtenaar. Met excuses voor het feit dat er nooit wat mee was gedaan, er werd haar zelfs een bloemetje beloofd. Er gaat een aannemer binnenkort de bewuste ‘oversteekknop’ lager zetten en een andere ambtenaar, die nu nog met vakantie is, neemt daarna contact op om te kijken of, en zo ja hoe, de situatie aan de Antwerpsestraatweg opgelost kan worden.

Namens de gemeente laat woordvoerder Erwin Stander weten dat de uitvoering ‘tussen wal en schip’ is geraakt maar dat men wel voornemens was die betreffende drukknop te verlagen. Wethouder Van der Velden ging er zelfs van uit dat dit al lang was gebeurd. Op het feit dat ook de Stichting Toegankelijk Bergen op Zoom enkele keren melding maakte van deze situatie, hebben we nog geen reactie ontvangen. De woordvoerder wil wel graag benoemd zien dat “een heleboel zaken waar inwoners om vragen ook gewoon gebeuren.” Renata is in ieder geval blij met het feit dat ze alsnog geholpen wordt.

 

Zit je ook met een probleem? Loop je vast op bijvoorbeeld een gemeente, instantie of een andere organisatie? Neem gerust contact op. Stuur me een e-mail en leg uit wat er aan de hand is. Dan kijken wij of we iets voor je kunnen betekenen.