Ombudsman

De nieuwsredactie van Omroep ZuidWest wil meer betekenen voor de regio dan alleen actualiteiten brengen. We houden ons daarom tevens bezig met ombudswerk. Loop je als inwoner van ons verzorgingsgebied, of als organisatie, van het kastje naar de muur? Heb je geen idee meer waar je met je verhaal en een probleem terecht kunt? Wellicht kunnen wij je helpen. De kracht en invloed van (lokale) media kunnen nog wel eens deuren open krijgen die anders gesloten blijven. Onderzoeksjournalist annex ombudsfunctionaris Hans-Jorg van Broekhoven kijkt graag of we iets voor je kunnen betekenen.

Voor wie we ombudswerk kunnen oppakken? In principe voor iedere inwoner van ons uitzendgebied. Maar ook voor organisaties die zich tegengewerkt of niet gehoord voelen. Je kunt in ieder geval altijd je verhaal kwijt. Daarna gaat Hans-Jorg uitzoeken of het een zaak dan wel dossier is waar we wat mee kunnen. Als dat niet het geval is proberen we je wel door te verwijzen en leggen we ook uit waarom wij er niets in kunnen betekenen.

Wanneer je verhaal wél iets voor ons is, gaan we nader met je in gesprek. Om vervolgens aan de slag te gaan en contact zoeken met de organisatie(s) waar je een probleem mee hebt. We hebben een groot netwerk en dat zetten we graag in, voor grote of kleinere kwesties. We zijn niet uit op sensatie maar willen als redactie wel graag een regionale thermometer zijn en waar mogelijk bijdragen aan een oplossing. Ombudswerk is daar een onderdeel van.

Logischerwijs vinden we dat een verhaal altijd minimaal twee kanten heeft. Hoor en wederhoor zijn onderdeel van onze redactionele aanpak. We geven dus ook andere betrokkenen de kans om te reageren en die kant van de kwestie uit te leggen. Het is niet aan ons om te oordelen wie er gelijk heeft. We kunnen verhalen en problemen blootleggen en de betrokkenen mogelijk zelfs (weer) nader tot elkaar brengen maar dat willen we wel zo objectief mogelijk doen, zonder zelf een (eind)oordeel te geven. Wél geven we publiciteit aan wat er speelt. Voor organisaties waar iets mis ging zien we dat als een kans. Ze kunnen er immers van leren, zich verbeteren en dat dan meteen laten zien. We weten al dat veel bestuurders dat ook zo ervaren.

Vanzelfsprekend zit er tevens een journalistiek-redactionele bedoeling achter wat we doen. We zoeken immers naar verdieping van onze berichtgeving en programmering. Je dient dus akkoord te gaan met het feit dat je verhaal in de publiciteit komt, vanzelfsprekend altijd op een respectvolle wijze. Voor mensen en organisaties die daar niet aan mee willen werken kunnen we helaas niets betekenen.

Heb jij een onderwerp voor onze ombudsman mail dan naar [email protected] 

De ombudsman van ZuidWest valt binnen het pilotproject Professionalisering lokale journalistiek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Pagina 1 van 1

Lowys Porquin scholen moeten open

Lowys Porquin scholen moeten toch open van het ministerie

WEST-BRABANT - Het bestuur van de Lowys Porquinstichting is op de vingers getikt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Eerder deze week lieten Stéphane Cépèro en Els Kooijmans aan ouders en medewerkers weten in ieder geval tot en met de krokusvakantie dicht te blijven. Daar moeten ze nu op terugkomen.

Lees meer
Lowys Porquin scholen blijven dicht

Veel verwarring over besluit schoolbestuur Lowys Porquin (video)

WEST-BRABANT - Bestuurder Stéphane Cépèro van de Lowys Porquinstichting beweerde woensdagavond in het NPO-programma Op1 nog dat dat hij vooral positieve reacties kreeg op het besluit de scholen dicht te houden komende week. Inmiddels klinken er ook hele andere geluiden, eveneens van hemzelf.

Lees meer
Lowys Porquin scholen blijven dicht

Bestuur Lowys Porquin voelt zich ‘niet gehouden aan het onmogelijke’

WEST-BRABANT - De voorzitter van het College van Bestuur van de Lowys Porquinstichting heeft woensdagavond nog gereageerd op de commotie die ontstond rondom een aankondiging van eerder die dag. De scholen die onder deze onderwijsorganisatie vallen blijven voorlopig dicht, volgens hem de enige verstandige keuze op dit moment.

Lees meer
Lowys Porquin scholen blijven dicht

Reacties op scholen gesloten houden lopen enorm uiteen

WEST-BRABANT - De vandaag verspreide aankondiging van het Lowys Porquinstichting bestuur om de scholen tot en met de komende vakantie gesloten te houden, houdt de gemoederen flink bezig. Van alle begrip tot woedende ouders, en ook op de werkvloer en op het niveau van de medezeggenschapsraad is men het niet eens met elkaar.

Lees meer
Lowys Porquin scholen blijven dicht

Lowys Porquin scholen blijven dicht, veel ouders zijn woest

WEST-BRABANT - Het bestuur van de Lowys Porquinstichting heeft vandaag met een brief gericht aan ouders en medewerkers voor veel onrust en boosheid gezorgd. De onderwijsorganisatie legt het besluit van het kabinet naast zich neer en weigert maandag weer open te gaan.

Lees meer
Dossier Molenerf

Rechtbank maakt excuses voor gang van zaken rondom gesloopt molenerf

BREDA / HALSTEREN - Maandagmiddag diende in Breda de rechtszaak van de Vereniging Westbrabantse Molens vanwege de sloop van de bijgebouwen van de Antoniusmolen in Halsteren. Die wilden de erfgoedhoeders tegenhouden. De zitting was deels al pro forma geworden, omdat de panden vrijdag ineens tegen de vlakte gingen. Voor die gang van zaken bood de rechtbank excuses aan en dat is redelijk uniek.

Lees meer
Dossier Molenerf

Zorghuys presenteert bouwplannen op dag van sloop molenensemble

HALSTEREN - Terwijl grote machines bezig waren de bijgebouwen van de Halsterse Antoniusmolen te slopen, stuurde het Steenbergse bedrijf Zorghuys een persbericht rond met de nieuwbouwplannen. Volgens de organisatie kunnen op deze plek aan de Halsterseweg binnenkort ouderen gaan genieten van privacy en rust.

Lees meer
Dossier Molenerf

Sloop Halsters molenerf plots in gang gezet, tegen afspraak in (video)

HALSTEREN - Tot grote maar zeker niet aangename verrassing van een aantal mensen is vrijdag ineens gestart met de sloop van de bijgebouwen van de Halsterse Antoniusmolen. Maandag vindt in Breda een rechtszaak plaats van de Vereniging Westbrabantse Molens versus de gemeente. Er was beloofd dat er voor die tijd niet aan de gebouwen zou worden gekomen.

Lees meer
Rel over coronavaccinatie

TanteLouise reageert op social media-rel omtrent vaccinatie

BERGEN OP ZOOM - Roeli van Dorst is boos, héél boos. Op TanteLouise, waar haar man wordt verzorgd. Waar ze hem hebben gevaccineerd tegen COVID-19, terwijl zij zegt dat ze dit beiden absoluut niet wilden. Een woordvoerder van de zorginstelling vertelt dat het heel anders in elkaar zit.

Lees meer
Rechtsgelijkheid in Bergen op Zoom

'Ordinaire burenruzie' leidt tot politieke vragen over rol gemeente

BERGEN OP ZOOM - Een groeiend conflict aan de Bergse Zuidzijde Haven heeft niet alleen de gemoederen tussen enkele buurtgenoten flink op doen lopen. Eén van hen voelt zich stelselmatig genegeerd en achtergesteld door de gemeente. Hij schreef een brief die er niet om liegt aan de politiek en beschuldigt daarin ambtenaren onder meer van corruptie en nalatigheid. Dat heeft er inmiddels toe geleid dat drie partijen vragen stelden aan het college. Een kleine inzage in een 'hoofdpijndossier'…

Lees meer
Achterstand Bergse Wmo-aanvragen

Bergse achterstand in verwerking Wmo-aanvragen vraagt nog even geduld

BERGEN OP ZOOM - Wie een aanvraag indient voor Wmo-ondersteuning in Bergen op Zoom, dient een lange adem te hebben. Het komt zelfs voor dat tijdelijke ondersteuning pas wordt toegekend als het al niet meer nodig is. Wethouder Mignon van der Zwan is zich bewust van de problematiek en druk bezig de vastgelopen organisatie vlot te trekken.

Lees meer
geen verzekering woonwagens

Is het uitsluiten van een woonwagen voor verzekeringen discriminatie?

BERGEN OP ZOOM - Lia en Klaas Doornberg wonen op De Linie, één van de woonwagenkampen in Bergen op Zoom. Na zo’n 40 jaar verviel hun glasverzekering, de maatschappij hield er mee op. Dus gingen ze op zoek naar een nieuwe en dat werd een vervelende ervaring. Bijna geen enkele verzekeraar wil woonwagens in z’n pakket. Het echtpaar voelt zich behoorlijk gediscrimineerd.

Lees meer
Bergse bouwkoten

Extern onderzoek naar veiligheid Bergse bouwkoten is alleen extra uitstel

BERGEN OP ZOOM - Het college van Bergen op Zoom heeft een extern adviesbureau in de arm genomen om de Bergse bouwkoten op veiligheid te beoordelen. Het onderzoek heeft inmiddels plaats gevonden. De grote vraag is nu wat er met de resultaten wordt gedaan.

Lees meer
Eindelijk oplossing verkeersgevaar

Ruim twee jaar deed de gemeente niets aan verkeersveiligheid van Renata

BERGEN OP ZOOM - Jarenlang werd het probleem van Renata, die met een aangepaste fiets haar werk moet bereiken, niet opgelost door de gemeente Bergen op Zoom. Terwijl het wel was toegezegd, in ieder geval voor een deel. Dat leverde haar niet alleen geregeld gevaarlijke situaties in het verkeer op maar ook de nodige beledigingen en verwensingen van andere weggebruikers. Nadat we als omroep eens vroegen aan diezelfde gemeente hoe dit kan, wordt er ineens naar oplossingen gekeken.

Lees meer
Bestrijding vuurwerkoverlast

Wat doet de regio tegen de gevaren en overlast van vuurwerk? (deel 2)

WEST-BRABANT - Het nieuwe vuurwerkverbod heeft er vooralsnog niet voor gezorgd dat er in onze regio geen overlast en vernielingen meer plaatsvinden. De aanpak ervan wordt grotendeels georganiseerd via Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Toch is er per gemeente ook eigen beleid en zelfs per buurt kan de aanpak verschillend zijn, legt een wijkagent uit.

Lees meer
Bestrijding vuurwerkoverlast

Wat doet de regio tegen de gevaren en overlast van vuurwerk? (deel 1)

WEST-BRABANT - Het nieuwe vuurwerkverbod heeft er vooralsnog niet voor gezorgd dat er in onze regio geen overlast en vernielingen meer plaatsvinden. De aanpak ervan wordt grotendeels georganiseerd via Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Toch is er per gemeente ook eigen beleid.

Lees meer
Dossier Molenerf

GBWP ziet alsnog andere mogelijkheden voor bijgebouwen Antoniusmolen

HALSTEREN - Niet tot vreugde van iedereen zette de Bergse VVD de kwestie rondom de bijgebouwen van de Halsterse Antoniusmolen opnieuw op de agenda van de commissievergadering van 9 december. Een aantal partijen vindt dat er vaak genoeg over gesproken is. Verrassend genoeg bleek de GBWP tot nieuwe inzichten te zijn gekomen. Fractievoorzitter Aydin Akkaya vertelde dat zijn partij er nog eens goed over na wil denken.

Lees meer
Dossier Molenerf

Nieuwe zetten in strijd om behoud Halsters molenerf

HALSTEREN - Woensdagavond stelt de VVD opnieuw vragen over de toekomst van het historische erf van de Halsterse Sint Antoniusmolen. Het is volgens fractievoorzitter Rian Govers de ultieme poging om tijdens de Commissie Ruimte, Duurzaamheid en Economie dit erfgoed te redden. Ook de vereniging die het molenerf wil behouden heeft nog niet alle troeven verspeeld.

Lees meer
Corona-app moest uit op school

Norbertus Gertrudis Lyceum vroeg leerlingen corona-app uit te zetten

ROOSENDAAL - Leerlingen en ouders keken enkele dagen geleden nogal op van een e-mail die ze kregen van het Roosendaalse Norbertus Gertrudis Lyceum. Daarin werd de studenten verzocht om de corona-app op school uit te zetten. Inmiddels heeft de school laten weten dat dit absoluut niet de bedoeling was.

Lees meer
Medisch datalek bij Bravis

Medewerkster Bravis speelt medische gegevens door voor ‘wraakroman’

WEST-BRABANT - Het NRC kwam afgelopen weekend met een opzienbarend verhaal, met onder meer een voormalige secretaresse van het Bravis ziekenhuis in de hoofdrol. Die had jaren achtereen toegang tot alle gegevens en misbruikte die mogelijkheid, zodat haar echtgenoot over zijn ex een boek kon schrijven vol persoonlijke medische informatie. Zelf deden we nog een aanvullende ontdekking: Medewerkers op dergelijke sleutelfuncties werden geheel niet gescreend.

Lees meer
Angstcultuur Jeugd- en Pleegzorg

Angstcultuur in de West-Brabantse jeugdzorg en pleegzorg (deel 9)

WEST-BRABANT - We brengen een serie artikelen over wat er goed en niet goed gaat in de jeugdzorg en pleegzorg in onze regio. Na een serie waarin al de nodige betrokkenen en zes raadsleden aan het woord kwamen, spreken we afrondend met de Roosendaalse wethouder René van Ginderen, die als één van de bestuurders jeugdhulpstelsel West-Brabant West vertegenwoordigt.

Lees meer
Angstcultuur Jeugd- en Pleegzorg

Angstcultuur in de West-Brabantse jeugdzorg en pleegzorg (deel 8)

WEST-BRABANT - We brengen een serie artikelen over wat er goed en niet goed gaat in de jeugdzorg en pleegzorg in onze regio. Na een serie waarin al de nodige betrokkenen aan het woord kwamen, laten we deze keer raadsleden uit de regio hun bevindingen delen. Er valt nog heel wat te verbeteren, vinden ze…

Lees meer
Angstcultuur Jeugd- en Pleegzorg

Angstcultuur in de West-Brabantse jeugdzorg en pleegzorg (deel 7)

WEST-BRABANT -

We brengen een serie artikelen over wat er goed en niet goed gaat in de jeugdzorg en pleegzorg in onze regio. Daar maken niet alleen ouders zich geregeld grote zorgen over. Ook vakbond FNV is daar actief mee bezig. Bestuurder Janny Koppens geeft een analyse… 

Lees meer
Angstcultuur Jeugd- en Pleegzorg

Angstcultuur in de West-Brabantse jeugdzorg en pleegzorg (deel 6)

WEST-BRABANT - We brengen een serie artikelen over wat er goed en niet goed gaat in de jeugdzorg en pleegzorg in onze regio. Tot nu toe gingen veel verhalen vooral over wat er allemaal mis is. Toch zijn er ook veel positieve zaken te melden, vertelt een pleegmoeder namens zichzelf en een hoop anderen gezinnen. Dat neemt niet weg dat ze tevens verbeterpunten ziet.

Lees meer
Angstcultuur Jeugd- en Pleegzorg

Angstcultuur in de West-Brabantse jeugdzorg en pleegzorg (deel 5)

WEST-BRABANT -

We brengen een serie artikelen over wat er goed en niet goed gaat in de jeugdzorg en pleegzorg in onze regio. Na een aantal vaak schrijnende verhalen van ‘ervaringsdeskundigen’ bespraken we met Vera Hooglugt wat er zoal misgaat. Zij is bestuurder bij Belangenvereniging intensieve kindzorg. Er wordt veel te snel en te vaak naar jeugdzorg doorverwezen, stelt ze, en daar gaat het al mis.

Lees meer
Angstcultuur Jeugd- en Pleegzorg

Angstcultuur in de West-Brabantse jeugdzorg en pleegzorg (deel 4)

WEST-BRABANT - We brengen een serie artikelen over wat er goed en niet goed gaat in de jeugdzorg en pleegzorg in onze regio. In dit geval komt Bjorn Rommens aan het woord. Hij is als voormalig jeugdzorgjongere ‘ervaringsdeskundige’ en maakt tegenwoordig deel uit van de raad van toezicht bij jeugdzorgorganisatie Conaction. Beide kanten van de medaille worden belicht.

Lees meer
Angstcultuur Jeugd- en Pleegzorg

Angstcultuur in de West-Brabantse jeugdzorg en pleegzorg (deel 3)

WEST-BRABANT - We brengen een serie artikelen over wat er goed en niet goed gaat in de jeugdzorg en pleegzorg in onze regio. We spraken een ervaren pleegmoeder die vanwege haar werk ook veel situaties van anderen kent. Een schokkende opsomming van misstanden die haar zelfs op een waarschuwing van een pleegzorgmedewerker kwam te staan.

Lees meer
Angstcultuur Jeugd- en Pleegzorg

Angstcultuur in de West-Brabantse jeugdzorg en pleegzorg (deel 2)

WEST-BRABANT - We brengen een serie artikelen over wat er goed en niet goed gaat in de jeugdzorg en pleegzorg in onze regio. In dit verhaal wordt pijnlijk duidelijk hoe het gebrek aan vertrouwen ouders bijna tot waanzin en grote fysieke problemen kan brengen.

Lees meer
Angstcultuur Jeugd- en Pleegzorg

Angstcultuur in de West-Brabantse jeugdzorg en pleegzorg (deel 1)

WEST-BRABANT - We brengen een serie artikelen over wat er goed en niet goed gaat in de jeugdzorg en pleegzorg in onze regio. Deze keer over hoe een moeder geregeld wanhopig strijdt voor het wel en wee van haar meervoudig gehandicapte zoontje.

Lees meer
Zorgbonus: wie wel, wie niet?

Hoe gaan zorginstellingen in de regio om met de zorgbonus?

WEST-BRABANT - Bij aanvang van de coronacrisis in Nederland beloofde politiek Den Haag een zorgbonus aan de mensen in de zorg. Het was sneller toegezegd dan uitgevoerd, is gebleken. De vraag is zéér of de blijk van waardering nog voor de feestdagen wordt overgemaakt. Het is bovendien per zorginstelling enigszins verschillend wie van de medewerkers die beloning uitgekeerd gaat krijgen, ook in onze regio. We vroegen een aantal instellingen hoe zij er mee omgaan.

Lees meer
Dossier Molenerf

Zo kijkt de Halsterse molenaar naar de sloop van de historische bijgebouwen (video)

HALSTEREN - Zes dagen per week is molenaar Corneel Droogers te vinden in de Sint Antoniusmolen in Halsteren. Ook hij maakt zich zorgen om de plannen op het molenerf. De schuur die hij als opslag gebruikt, gaat waarschijnlijk tegen de vlakte om ruimte te maken voor een huis voor dementerende ouderen.

Lees meer
Datalek Woensdrecht

Gemeente Woensdrecht laconiek over datalek dat al jaren bestaat

WOENSDRECHT - Sinds 25 mei 2018 geldt in de hele EU dezelfde wetgeving aangaande privacy. Die moet er onder meer voor zorgen dat persoonsgegevens niet zomaar op straat komen te liggen. Dat gaat niet altijd goed en normaal gesproken wordt dat als een serieus probleem gezien door de organisatie die de mist in ging. De gemeente Woensdrecht maakt zich er een stuk minder druk om.

Lees meer
Dossier Molenerf

College wilde eerder molenerf behouden, VVD stelt vragen

HALSTEREN - Het zogeheten ensemble van de Halsterse Sint Antoniusmolen wordt mogelijk nog dit jaar gesloopt, als het aan het zittende Bergse college ligt. Dat is de vrees van vereniging De Westbrabantse Molens. VVD-fractievoorzitter Rian Govers neemt die signalen serieus en stelt vragen.

Lees meer
Duurbetaalde visvergunningen?

Troebele financiën Bergse Hengelsport Kombinatie jaren door gemeente getolereerd

BERGEN OP ZOOM - Naar schatting is er in de afgelopen 16 jaar ongeveer 80.000 euro geïncasseerd voor lokale visvergunningen. Wat de hiervoor verantwoordelijke stichting Bergse Hengelsport Kombinatie met dat geld gedaan heeft, wil het bestuur niet zeggen. Aan onderhoud van de viswateren is het in ieder geval niet opgegaan. De gemeente heeft dit niet alleen goedgekeurd maar hield ook geen actief toezicht op waar de geïnde bedragen wel aan zijn besteed. Door voortschrijdende inzichten komt er nu mogelijk snel een einde aan deze situatie.

Lees meer
wel/geen 'Polenhotel'

Wel of geen ‘Polenhotel’ aan de Wouwbaan? Alle scenario’s nog open

ROOSENDAAL / WOUW - Waar aan de Wouwbaan ooit het bekende wegrestaurant ’t Anker lag, gaapt nu een flink gat. In de buurt wordt gespeculeerd over wat er gaat verrijzen. Sommigen vrezen een onderkomen voor Oost-Europese arbeiders. De ontwikkelaars zelf hebben nog geen concrete plannen maar sluiten bij voorbaat ook niets uit.

Lees meer
Glasvezel Halsterseweg

Asfalt Halsterseweg Zuid blijft intact, belooft KPN

BERGEN OP ZOOM - De werkzaamheden die KPN aankondigde voor de Halsterseweg Zuid gaan door, maar pas in februari 2021. En bij de aanleg van dat glasvezelnetwerk blijft het rode asfalt gespaard, belooft het telecombedrijf.

Lees meer
Glasvezel Halsterseweg

Wegdek vernieuwde Halsterseweg pas in februari weer open voor glasvezel

BERGEN OP ZOOM - De Halsterseweg Zuid is net opgeleverd en een fraai ingerichte fietsstraat geworden, aldus bewoners en de Bergse wethouder Patrick van der Velden. Toch wordt de boel binnenkort weer open getrokken omdat KPN er alsnog glasvezel komt aanleggen. De communicatie eromheen is op z’n minst rommelig te noemen.

Lees meer
Verdwenen Efteling-items

Hoe de Efteling aan het Markiezenhof uitgeleende antieke kermis-items kwijtraakte

BERGEN OP ZOOM - Verzamelaars van museumstukken en kermis-items ontdekten de afgelopen dagen een bijzonder item op veilingsite Catawiki. Een particuliere verkoper uit het Utrechtse dorpje Zijderveld biedt er een ornament aan uit de vroegere kermiscollectie van het Markiezenhof. Of het deel uitmaakt van een ooit door de Efteling in bruikleen gegeven collectie, is niet zeker maar wordt door het museum allesbehalve uitgesloten. Het blijkt lang niet het enige deel van die verzameling te zijn dat door interne fouten is verdwenen.

Lees meer
Zijn scholen coronavrij?

Ouders maken zich volgens Curio onnodig zorgen over corona

BERGEN OP ZOOM - Na maanden van online les en thuiszitten, gevolgd door de zomervakantie, bevolken leerlingen de klaslokalen weer. Volgens de onderwijsaanbieders natuurlijk met inachtneming van alle coronamaatregelen. Toch zijn daar soms twijfels over. Beroepsopleider Curio zegt over locatie MBO Techniek en Technologie dat alles daar op orde is. Daar is nog niet iedereen van overtuigd.

Lees meer
Dossier Molenerf

‘Molenensemble Halsteren heeft vergelijkbare waarde als Markiezenhof’

BERGEN OP ZOOM - Maandagmiddag vond in de raadzaal van het Oude Stadhuis een hoorzitting plaats waarbij vereniging De Westbrabantse Molens de degens kruiste met de gemeente. Inzet: het behoud of de sloop van de bijgebouwen behorende bij de Halsterse Sint Antoniusmolen.

Lees meer
Stedenband

Bergse stedenband met Szczecinek op de tocht

BERGEN OP ZOOM - Onlangs besloot de gemeente Nieuwegein de stedenband met de Poolse stad Pulawy te schrappen. Het is in dat land niet al te best gesteld met bepaalde mensenrechten en dat is steeds meer Nederlandse gemeentebesturen en politici een doorn in het oog. Het rijtje gemeenten dat overweegt de band met een Poolse stad te schrappen, is groeiende. Bergen op Zoom kan aan dat lijstje worden toegevoegd.

Lees meer
Procederen tegen gemeente

Raadslid teruggefloten: tegen eigen gemeente procederen mag niet

BERGEN OP ZOOM - Het Bergse PvdA-raadslid Adam Ahajaj studeert Rechtsgeleerdheid aan Tilburg University en is sinds kort tevens zelfstandig ondernemer. Hij biedt mensen die een verkeers- of parkeerboete kregen aan namens hen bezwaar te maken. Dat heeft blijkbaar vrij vaak succes, er zijn meer van dit soort dienstverleners. Bij de gemeente is niet onverdeeld enthousiast gereageerd. Een raadslid mag niet procederen tegen zijn of haar eigen gemeente.

Lees meer
Dossier PopMonument

Beoogde landelijke subsidie blijft uit, toch geeft PopMonument geld terug

BERGEN OP ZOOM - Na het gepubliceerde besluit van het Bergse college, om 15.000 euro te steken in de uitgeklede corona-editie van PopMonument, ontstond heel wat maatschappelijke en politieke commotie. De organisatie van het festival laat in een dinsdagmiddag verstuurde verklaring weten dat te betreuren en heeft zelf ook nieuws. De beoogde landelijke subsidie van het Fonds Podiumkunsten blijft weliswaar uit, maar toch wordt de helft van de gemeentelijke bijdrage teruggestort.

Lees meer
Dossier Molenerf

Nog maar zeer de vraag of bijgebouwen Antoniusmolen weg mogen

HALSTEREN - Vorige week diende een rechtszaak die was aangespannen door vereniging De Westbrabantse Molens. Die daagde de gemeente Bergen op Zoom inzake de mogelijke sloop van de bijgebouwen van de Sint Antoniusmolen aan de Halsterseweg. De molenliefhebbers wilden voorkomen dat er nu al aan het weghalen ervan wordt begonnen. De zaak leverde een aantal interessante gemeentelijke procedurefouten op. Het is nog maar zeer de vraag of de sloop door kan gaan.

Lees meer
Dossier PopMonument

VVD en Lijst Linssen spreken Bergse college aan op bijdrage PopMonument

BERGEN OP ZOOM - De aankondiging van het college om dit jaar 15.000 euro uit te keren aan het muziekfestival PopMonument, is ook politiek niet overal best gevallen. De toelichting die wethouder Patrick van der Velden een dag later gaf al evenmin. Lijst Linssen en de VVD hebben inmiddels schriftelijk laten weten dat dit echt niet kan en teruggedraaid moet worden.

Lees meer
Dossier PopMonument

Bergse wethouder Van der Velden reageert op subsidie PopMonument

BERGEN OP ZOOM - Volgens wethouder Patrick van der Velden heeft het Bergse college een hele goede reden om een bedrag van 15.000 euro toe te kennen aan de aangepaste editie van PopMonument. Het is voor de uitstraling van de stad een heel belangrijk festival en levert mogelijk ook vervolgbezoeken op.

Lees meer
Dossier PopMonument

Bergse financiële crisis geldt blijkbaar niet voor Popmonument: 15.000 euro subsidie!

BERGEN OP ZOOM - Het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom gaat 15.000 euro subsidie overmaken aan de organisatie van het muziekfestival PopMonument. Dat komt neer op ruim zestig euro toelage per bezoeker. Dat blijkt uit de collegebesluiten van woensdag.

Lees meer
Dossier Molenerf

Buurvrouw Halsters molenerf: "Afbreken en iets moois terugzetten” (video)

HALSTEREN - De verpauperde gebouwen op het molenerf aan de Halsterseweg in Halsteren mogen wat de buurvrouw betreft tegen de vlakte. Al vijftig jaar woont de 71-jarige Nelly Nefs naast de molen, en het uitzicht wordt er de laatste jaren niet beter op.

Lees meer
Dossier Molenerf

Verzet tegen sloop molengebouwen blijft groeien

HALSTEREN - Er komt steeds meer protest tegen het weghalen van de historische bijgebouwen van de Halsterse Sint Antoniusmolen. Er zijn niet alleen mensen die zich individueel zorgen maken over de kans dat een uniek stuk geschiedenis voorgoed verdwijnt. Ook een aantal erfgoedorganisaties heeft protest aangetekend tegen de sloopplannen. Maar toch neemt de Halsterse heemkundekring nog geen standpunt in.

Lees meer
Dossier Molenerf

Nieuw onderzoek benadrukt zeldzaamheid molenerf (video)

HALSTEREN - Het molenerf in Halsteren is zeldzaam en is het waard een monumentale status te krijgen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport. De West Brabantse Molenstichting heeft dit onderzoek laten uitvoeren door een bouwhistoricus, nadat de monumentenstatus voor het Halsterse molenerf was afgewezen.

Lees meer
Dossier Molenerf

Vereniging Binnenstad schaart zich achter beschermers Halsters molenerf

HALSTEREN - De strijd om het behoud, of juist de sloop, van de bijgebouwen op het erf van de Halsterse Antoniusmolen duurt voort. Er is nu steun vanuit onverwachte hoek voor degenen die zich inzetten voor het in stand houden van dit erfgoed. In een brief aan het college en de raad spreekt de Bergse Vereniging Binnenstad zich uit over de kwestie.

Lees meer
Dossier Molenerf

Proces rondom Halsterse molengebouwen verloopt volgens college zorgvuldig

HALSTEREN / BERGEN OP ZOOM - Gisteren nog kregen we van het Bergse college van B en W geen reactie op de gang van zaken tot nu toe, betreffende de bijgebouwen en ontwikkelingen naast de Halsterse Antoniusmolen. Inmiddels heeft wethouder Patrick van der Velden toch tekst en uitleg gegeven. Hij vindt dat het traject tot nu toe weloverwogen plaatsvond en hij belooft dat ook het vervolg zo wordt opgepakt.

Lees meer
Dossier Molenerf

ANALYSE: Minachtende houding Bergs college doet proces rond Antoniusmolen geen goed

BERGEN OP ZOOM/HALSTEREN - Enige tijd geleden bereikte onze omroep het verwarrende verhaal van de bijgebouwen bij de Halsterse Antoniusmolen. Inmiddels hebben we er al enige malen aandacht aan besteed en de verbazing nam alleen maar toe, met als voorlopig dieptepunt een telefonische mededeling van woensdagochtend 13 mei. De gemeente en het college hebben laten weten eigenlijk niet op de vele vragen die er zijn te willen reageren.

Lees meer
Dossier Molenerf

Rian Govers (VVD) over Halsters Molenerf: "We moeten zuinig zijn op ons erfgoed" (video)

HALSTEREN - Gemeenteraadslid Rian Govers van de Bergse VVD fractie vindt dat het besluit over het Halsterse molenerf goed tegen het licht gehouden moet worden. Het erf van de Antoniusmolen is door het college niet aangemerkt als gemeentelijk monument.

Lees meer
Dossier Molenerf

Erf van Halsterse Antoniusmolen uniek in Nederland (video)

HALSTEREN - De historische bebouwing op het erf van de Antoniusmolen in Halsteren heeft van het Bergse college niet de status van gemeentelijk monument gekregen. Daarmee ligt sloop op de loer. Vereniging De Westbrabantse Molens kan dit oordeel niet begrijpen. Ze is bang dat er een stuk geschiedenis verloren gaat dat niet alleen lokaal, maar in heel Nederland behoorlijk uniek is.

Lees meer

Pagina 1 van 1